Wat is het?

De start

Het is het observeren van een onverklaarbaar fenomeen gedurende een chirurgische ingreep aan het begin van de jaren zeventig, dat aan de basis ligt van de craniosacraal therapie.  Vandaag is deze therapie op wereldniveau uitgegroeid tot één van de vooraanstaande natuurlijke behandelmethoden en biedt zij hoop voor patiënten in hun zoektocht naar verlichting voor hun lijden.

Het heet de craniosacraal therapie (CST), een door John Upledger bedachte naam, nadat hij een tot dan toe weinig bekend systeem in het lichaam kon zien functioneren en op zoek ging naar het hoe en waarom er van.

Het betreft een zachte techniek die het functioneren van het craniosacraal systeem verbetert. Dit systeem omvat zowel het brein als het ruggemerg.

Met die zachte aanraking, vergelijkbaar met het gewicht van een € 0,20 muntstukje, wordt de craniosacraal therapie toegepast om zo de werking van het centraal zenuwstelsel te verbeteren. Een doeltreffende manier om de negatieve gevolgen van stress te elimineren, de natuurlijke weerstand tegen ziekte te verhogen en, in het algemeen, de gezondheid te optimaliseren.

Zijn er resultaten? De resultaten zijn heel uiteenlopend, gaande van de athlete, tweemaal olympisch kampioene die vreesde, omwille van aanvallen van hoogtevrees, haar carrière te moeten stopzetten tot de jonge Belgische knaap die koste wat het kost, wou en zou stappen.

De ontdekking van de SER-techniek, het bevrijden van de somato-emotionele spanning in het weefsel, helpt het lichaam en de geest zich te ontdoen van de gevolgen van trauma’s et negatieve emotionele ervaringen.

Het voordurend onderzoek en de ontdekkingen doen de CST evolueren in het domein van menselijke gezondheid en welzijn.

 

Wat is het?

Het is een complementaire therapie. De craniosacraal therapie (CST) is ook een hedendaagse therapie door haar totale benadering (tegelijkertijd psychisch én lichamelijk). Ze houdt rekening met het gehele wezen door het gebruik van specifieke en subtiele technieken in de sensitieve aanraking, gecombineerd met een niet directieve dialoog. Als het ware mindfulness via de aanraking.

De craniosacraal therapie maakt er geen aanspraak op deze of gene therapie of behandeling te vervangen, integendeel! De craniosacraal therapie (CST) optimaliseert het goed functioneren van het centraal zenuwstelsel, ondersteunt zodoende elke andere behandeling of therapie door hen doeltreffender te maken, daardoor dikwijls zelfs te verkorten. Het  is om deze reden dat het frequent voorkomt dat goede resultaten kunnen bekomen worden daar waar de klassieke behandeling alleen vastliep.

Natuurlijk is de CST omstreden, maar ze behaalt goede resultaten. Het is moeilijk resultaten te ontkennen, ook al word de CST twijfelachtig bevonden.

De CST is een ideale ondersteuning zowel voor klassieke medische behandelingen als voor psychotherapieën of psychoanalyses.

Kijk even nog naar dit clipje, het is heel eenvoudig, de beelden zijn helder, de uitleg is duidelijk.

Print Friendly, PDF & Email