Pubers

Wat kunnen CranioSacraal Therapeutische technieken voor je puber betekenen?

Als je kind in de puberteit komt, voelt het zich alsof het onvoorbereid, zonder enige verwittiging op een dubbele achtbaan terechtkomt. Veel volwassenen zien de hormonale ontwikkelingsstorm van hun pubers als een ziekte. Alle aandacht gaat in de eerste plaats naar de lichamelijke veranderingen, de zichtbare tekenen.

Hoe komt het dat hun psychologische groei geen aandacht krijgt?

Tijdens de puberteit gaan jongeren op zoek naar meer onafhankelijkheid van hun ouders en willen ze meer tijd met hun vrienden doorbrengen. Soms rebelleren ze tegen ouders en elke autoriteit.

Gebrek aan energie en tegenstrijdig gedrag zijn twee kenmerken van de puberteit. Onverklaarbare vermoeidheid komt in die periode dan ook vaak voor.

Deze vermoeidheid heeft een biologische oorzaak : hormonen ontluiken en de groei van het lichaam heeft een behoorlijke portie energie nodig waardoor je kind zich voortdurend moe voelt, in dermate dat je bijna de indruk hebt dat je kind gewoonweg ‘lui’ is. Om tegemoet te komen aan alle lichamelijke ontwikkelingen gaat je puber meer eten. Toch kreunt en klaagt je kind om zijn ontevredenheid uit te drukken. Het voelt onbewust het tekort aan quantumenergie en gaat ‘tanken’ waar mogelijk. Dit maakt het zo vermoeiend voor veel volwassenen om zelfs maar in de buurt van pubers te zijn : ze voelen zich leeggezogen.cstkids

Fysiek gaan CranioSacraal Therapeutische technieken de puber helpen in het groeiproces. Want groeien is geen sinecure. Groei is op geen enkel moment gelijkmatig en harmonieus. Kijk maar hoe een boom groeit. Zie je mooi rechtgroeiende takken, absoluut parallel aan elkaar, steeds lichtjes opwaarts naar de zon volgens een gestandaardiseerd plan? Neen? Natuurlijk niet! Groei is grillig, met horten en stoten. Zo is ook de groei van je kind en gaat het zich, zeker in de puberteit, regelmatig barslecht voelen in dat eigen vel. Het gaat aanvoelen als een slecht geknipt, slordig aan elkaar genaaid en te klein kledingstuk dat schuurt en trekt. Wat een ongemak! Eender in welke houding voelt het wel ergens oncomfortabel. Regelmatige behandelingen met CST-technieken ondersteunen de flexibiliteit van het centraal zenuwstelsel zodat het soepel meegroeit op elke plek in het lichaam. Zodoende circuleert alle nodige informatie betreffend voeding, bouwstoffen, afvalverwerking en versterking waar nodig door het zenuwstelsel op een vloeiender manier en wordt het groeiproces voor de puber, én voor de omgeving van de puber, draaglijker.

Volwassenen zijn veelal van oordeel dat meer slaap de oplossing is. Als dan blijkt dat slapen niet helpt wordt de puber ‘ziek’ verklaard. Het is nuttig als ouder bewust te zijn van de energetische behoeften van je puber.

Een behandeling met CST-technieken is zeer eenvoudig. De aanraking is zacht, op geen enkel moment dwangmatig, niet pijnveroorzakend en pubers houden van het veilige gevoel, van het niét ‘moeten’. De puber leert het eigen lichaam aan te voelen en geduld te oefenen met het eigen ritme. Het eigen lichaam bepaalt de resultaten en bepaalt het ritme aan hetwelk die resultaten zich tonen. Geen dwang, noch van binnen uit, noch van buiten af, wél respect.

Luister goed naar de klachten en de moeilijkheden van je puber.

Al doorgeklikt naar Lastig Kind?

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab