Wat doet het?

CranioSacraal Therapie faciliteert de communicatie tussen lichaam en psyche en beschouwt het lichaam als een functionele eenheid van geest en lichaam. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascia) kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen.

Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje. Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat dit wondje weer heelt. Maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn, waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen. Ik, als craniosacraal therapeut, bied deze extra hulp door facilitatie van de liquorcirculatie en de fluïdische uitwisselingen in het hele lichaam, waardoor het zelfgenezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen.

CranioSacraal Therapie is erop gericht blokkades binnen het craniosacraal systeem op te heffen zodat hersenvliezen en de schedelbotten hun natuurlijke bewegingsvrijheid herwinnen en de ritmische beweging hersteld wordt. De schedelbotten zijn hierbij de harde uitlopers van het hersenvlies. Door ze als ankerplaatsen te gebruiken, wordt invloed uitgeoefend op het geheel van het craniosacraal systeem. Door precies en zacht de handen te plaatsen op de schedel of op, om het even welk deel van het craniosacraalcomplex, kan ik het ritme met mijn handen waarnemen. Zo kunnen delen of gebieden waar blokkades zich bevinden opgespoord en behandeld worden.

De behandeltechniek bestaat erin om via een specifiek en licht contact met de structuur in restrictie, het lichaamseigen correctiemechanisme aan te spreken, zodat deze structuur opnieuw in harmonie met zijn omgeving kan functioneren. Het ritme speelt hierin een fundamentele rol als “detector” in dit proces.

Door zachte aanraking onderzoek ik spanningen in uw bindweefsel. Belangrijk hierbij is dat u een voor uzelf zo ontspannen mogelijke lichaamshouding aanneemt. Dit bevordert een goede waarneming van uw lichaam. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voelt u in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven, die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emotionele gevoelens. Ook kan het zijn dat uw lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen inneemt of bepaalde bewegingen uitvoert. Sleutelwoorden hierbij zijn begrip, respect en aandacht. Ik zal u aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt altijd zelf of u daarover wilt praten of niet. Ik, uw therapeut, heb de rol van begeleider-facilitator. Ik begeleid u bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in uw lichaam en help u een andere kijk op uzelf en uw klachten te krijgen.

De tijdsduur van een behandeling kan variëren, meestal van drie kwartier tot anderhalf uur. Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet hoog zijn.

the cst touch

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab