Conceptie, zwangerschap en geboorte

Gezien de niet dwingende natuur van de CranioSacraal Therapeutische technieken, heeft het geen negatieve bijwerkingen. Het vergemakkelijkt het proces van de voortplanting vanaf de eerste gedachten om ouder te worden helemaal tot bij de succesvolle bevalling van het nieuwe leven.

Alle verbazingwekkende veranderingen die plaatsvinden in de anatomie van de toekomstige moeder tonen hoe prachtig ontworpen haar lichaam is. Hoe goed voorbereid om een baby te verwekken. Hoe natuurlijk ze de toekomstige mama door de zwangerschap heen loodst.

Het is een wonderbaarlijk voorbeeld van de intelligentie van het lichaam. Een universeel, ontegensprekelijk bewijs dat we er goed aan doen haar indicaties te respecteren. Dat is trouwens de reden dat de CST-technieken zo goed werken. Als het menselijk lichaam zichzelf wenst te corrigeren (helen) en moeder en baby (de foetus) weten wat ondernomen gaat worden, gaan CST-technieken al van vóór de conceptie comfort brengen. De behandeling wordt een reisgids doorheen de zwangerschap, gedurende de arbeid en de bevalling. Het verzekert moeder en kind kracht. Meer nog, de vader en de rest van de familie van de pasgeborene genieten mee.

Naarmate de zwangerschap vordert, worden CST-technieken gebruikt met de focus op de moeder en het kind als elk een afzonderlijk individu. Zij functioneren wel samen, maar zijn van bij de start twee personen. De resultaten hebben aangetoond dat het hele proces zo vergemakkelijkt wordt.

Invasieve technieken worden vermeden door het adequate gebruik van CST-technieken. Zo zijn de CST-technieken een welkom complement van de traditionele, noodzakelijke behandelingen. Ze helpen sneller en gemakkelijker te herstellen van noodzakelijke invasieve interventies. Geloof me, een geboorte wordt in de hele familie liever herinnerd als een fantastische ervaring en de “arbeid”, voor de mama,  als een werk van liefde.

“Een moeder bevalt niet alleen; het is een interactie tussen twee menselijke wezens.” Dr. Harlan Ellis
zwanger

De voordelen van de CST-technieken

De CranioSacraal Therapeutische technieken geven het lichaam de nodige kracht om beter voor zichzelf te zorgen. Het helpt een reeks van kwalen, pijnen en dysfuncties te milderen, waaronder:

Chronische hals-, rug- en gewrichtspijnen

Hoofdpijnen en migraines

Ochtendmisselijkheid

Stress en spanning gerelateerde problemen

Vermoeidheid

Emotionele moeilijkheden

Obstakels en uitdagingen rond de conceptie

Zoveel andere situaties die verband houden met de zwangerschap en die moeder en kind beïnvloeden naarmate de zwangerschap evolueert.

 

Hoe voelt het?

Een behandeling met CST-technieken gebeurt liefst op een rustige plek, waar de toekomstige moeder zich in een voor haar comfortabele houding kan installeren op een massage tafel. Een kersverse mama gaat liever zitten of op de tafel liggen met haar baby.

Door de lichte aanraking – zo ongeveer het gewicht van een twintig eurocent muntstuk – gaat de therapeut luisteren naar het ritme van de vloeistof die door het volledige centraal zenuwstelsel circuleert van zowel de toekomstige moeder als van de baby om eventuele onevenredigheden te detecteren.

De delicate aanpak wordt gebruikt om eender welke spanning die de toekomstige moeder of jonge mama en/of de baby hindert, op te sporen en te ontspannen.

De duur van een behandeling varieert van 15 minuten tot meer dan een uur. Het wordt bepaald door de mama en/of de baby. Zij bepalen wat nodig is en wanneer het voldoende is. Het resulteert in een centraal zenuwstelsel dat bevrijdt wordt van belemmeringen en in een lichaam in hoogste staat van gezondheid en performantie.

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Toekomstige moeders en baby’s reageren onverhoopt gunstig op de CST-technieken. Hun centraal zenuwstelsel is heel ontvankelijk voor deze zachte therapie en in het bijzonder baby’s, gezien hun kwetsbaarheid.

Één enkele behandeling kan de toekomstige moeder en haar baby al onschatbare voordelen bieden. De bijkomende sessies gaan die resultaten verlengen en versterken. Als therapeut ontwikkel ik een behandelingsplan samen met de toekomstige moeder dat tegemoet komt aan haar en/of van haar kindje’s noden en doelstellingen.

 

Klinisch onderzoek

Doorheen de jaren ervaring in het toepassen van CST-technieken gedurende de zwangerschapen als ondersteuning van de bevalling werden de volgende klinische vaststellingen gedaan:

De CST-technieken kunnen aangewend worden, onder toezicht van een wettelijk bevoegd verloskundige, ter vervanging van Pitocin, Oxytocin, Syntocinon of dergelijke zowel om de arbeid in te leiden als te intensifiëren.

Bij normale voortgang in de Actieve Fase van de Eerste Arbeid (4-10 cm opening) – 1,0 cm per uur – is bij moeders onder behandeling met CST-technieken geen enkel bewijs gevonden van langduriger arbeid.

Zuigelingen waarvan de moeder een epidurale onderging, hebben, na een nazorg met CST-technieken, daarvan geen negatieve effecten vertoond.

Hoewel sneller bevallen van een baby gelijkgesteld wordt aan “doeltreffender” en zelfs al is het Tweede Stadium (uitdrijving) korter wanneer CST-technieken toegepast worden, is snelheid geen doel op zich. Het optimaliseren van de nodige tijd IS het doel.

Geen enkele baby, van CST behandelde moeders, had bij de geboorte of kort daarna reanimatie nodig.

Standaard uitspraken van de moeders na de eerste weken: “brave baby, alert, niet kieskeurig, vredig, rustig, kalm.”

De moeders melden dat ze sneller herstellen en dat het aanpassen aan het moederschap niet zo moeilijk is, vergeleken met hun andere kinderen.

Borstvoeding blijkt makkelijker te gaan en de ouders getuigen meer van hun kind te genieten.

Het behandelen met CST-technieken van een jonge moeder gedurende en na de eerste bevalling ondersteunt haar eveneens bij haar volgende bevallingen.

Het betrekken bij de behandeling met CST-technieken van de toekomstige vaders en de toekomstige broers en zussen versterkt de familiale banden.

 

“De innerlijke wijsheid van een foetus en van een zuigeling is net zo intelligent als bij een volwassene. Het weet wat het lichaam nodig heeft om zijn belemmeringen en zijn dysfuncties te corrigeren. Het weet ook waarom die dysfuncties er zijn. Het heeft daarentegen een zachtere stem dan de innerlijke wijsheid van een volwassene. Om die reden zal de CST therapeut leren attenter te luisteren. Eenmaal de verbinding gemaakt, bekom je alle informatie die je nodig kan hebben.”

John E. Upledger, DO, OMM

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab