Senioren

 

Welk nut heeft een behandeling met CranioSacraal Therapeutische technieken nog voor een 50-, 60-, 70- of 80-plusser?

De veel gestelde vragen rubriek sluit af met als laatste twee vragen en antwoorden:

V. Kan een behandeling met CranioSacraal Therapeutische technieken mensen helpen die ouder worden, stijver en kwetsbaarder of hun herinneringen verliezen?

A. Het antwoord is een overtuigd “ja”. Regelmatig worden mensen geholpen die een stuk ouder zijn dan 80. Die mensen worden behendiger en mobieler na de behandelingen. Ze krijgen meer energie en hun geheugen en hun intellect verbeteren. De behandelingen helpen ook tegen het vasthouden van vocht en ze verbeteren de natuurlijke weerstand tegen verkoudheid, griep, enz..

V. Hoe kunnen oudere mensen de CranioSacraal Therapeutische technieken het best benutten?

A. Ideaal zou zijn dat een oudere patiënt maandelijks behandeld kan worden. Familieleden kunnen eenvoudige technieken aanleren om hen minstens drie keer per week een korte, beperkte behandeling te geven. Oudere mensen kunnen ook leren elkaar op die manier te behandelen.

Ten onrechte circuleren overtuigingen dat naarmate een mens ouder wordt, des te minder aandacht dient er nog besteed te worden aan geborgenheid, fysiek comfort of emotioneel trauma.

CST-technieken zijn effectief om pijn te doen afnemen en dus ook het gebruik van pijnstillers. Het verbetert de flexibiliteit bij functionele beperkingen en, in mindere mate, vermindert de behandeling van de symptomen die geassocieerd worden met neurologische problemen zoals de ziekte van Parkinson en dementie. Welke ook het probleem moge zijn bij de start, oudere patiënten stellen vast zich ontspannen te voelen, beter te slapen en beter met stress om te kunnen.

In de praktijk komen vier basispatronen naar voor:

  • Drie tot vier wekelijkse behandelingen totdat het probleem zich oplost of totdat er substantiële verbetering is
  • Twee tot drie behandelingen per week gedurende enkele weken of maanden, met vervolgens gradueel minder frequente behandelingen totdat het vooropgezette rehabilitatie doel bereikt is
  • Eerder behandelde patiënten die terugkeren voor periodieke check-ups of als chronische problemen heropflakkeren
  • En routine behandelingen, vergelijkbaar met massage of kine, zij het wekelijks, tweewekelijks of maandelijks voor het welzijn

 

Een behandeling met CST-technieken ontspant, geeft rust en werkt al verzachtend bij mindere kwaaltjes en pijn. Pijn is veruit de hoofdreden voor oudere volwassenen om te opteren van een behandeling met CST-technieken.  En pijn kan variëren. Ik noem discusdegeneratie en andere rugklachten, hals- en schouderpijn, heuppijn en meestal samen met kniepijnen en chronische hoofdpijn. De oorzaken van die pijn zijn heel uiteenlopend zoals artritis, osteoporose, trauma (ook van het vallen), oncologische (kanker) pijn en pijn die geassocieerd wordt met de hypertonie van de ziekte van Parkinson. Behandelaars wereldwijd rapporteren dat het dikwijls gaat om langdurige pijnen waarvoor hun klanten geen adequate verlichting meer konden vinden met klassieke medicijnen en therapieën. Velen onder hen getuigen alles uitgeprobeerd te hebben inclusief nieuwe medicijnen, klassieke revalidatie, zwembad oefeningen en verscheidene soorten massage. Soms gaan oudere volwassenen opteren voor een behandeling met CST-technieken omdat ze geen geschikte kandidaat zijn voor een chirurgische ingreep, anderen hopen hierdoor een chirurgische ingreep te kunnen vermijden. Enkelen willen af van de neveneffecten van hun medicatie of hun dokter wenst hun pijnmedicatie te verminderen.

 

Het beste is enkele van hen zélf te laten getuigen, zo vertelt Louise: “Ik ben 70 en ben nog steeds actief. Ik zwem een uur per dag, elke dag van de week. Mijn eerste behandeling met CST-technieken was voor een intense pijn in het hoofd en de hals die straalde tot in mijn rechterarm.  De oorzaak was de degeneratieve ziekte, spondylose, de slijtage van de wervels en de tussenwervelschijf. Mijn arm en hand waren zo zwak geworden dat ik, om een stekker in het stopcontact te krijgen, mijn twee handen diende te gebruiken. De inspanningen om zoveel mogelijk pijn te vermijden deed me in de meest onnatuurlijke houdingen leven. Gewoon relax zijn kon ik me niet meer voorstellen. Voor mijn dokter was de enige optie het operationeel wegnemen van twee wervels. Ik ging eerst nog voor acupunctuur, omdat me dit vroeger voor andere problemen verlichting had gebracht, maar hoogstwaarschijnlijk interfereerde dat met mijn medicatie en het leverde me niks op. Ik stopte de medicatie en nam een afspraak voor een sessie met CST-technieken. Na mijn eerste behandeling kwam ik thuis met veel pijn, de 45 minuten autorit gecombineerd met het gevoel dat mijn lichaam heel hard had gewerkt, wat onverwacht was gezien de behandeling zo zacht, bij momenten niet voelbaar, was geweest. Eenmaal thuis, rustte ik nog even en werd een uur later wakker na een diepe slaap. Ik had me niet meer zo ontspannen gevoeld in de voorbije zes maand! Ook acupunctuursessies veroorzaakten meer last na een behandeling, als de gifstoffen vrij kwamen. Al bij al, dit gaf me wat hoop. Gedurende twee jaar had ik regelmatige behandelingen met CranioSacraal Therapeutische technieken. Eerst, elke week, vervolgens om de veertien dagen tot één keer per maand. Snel was er geen ongemak meer na de behandelingen, wel steeds gevolgd door een diepe, ontspannende nachtrust. Ik kan met mijn rechterarm opnieuw heffen. Als ik een vijftal weken zonder behandeling blijf wordt mijn hals stram. Ik gebruik een speciaal halskussentje om de dag, zo’n twintigtal minuten. Mijn astma (als prematuurtje kreeg ik zwakke longen mee!) medicatie is gehalveerd en de verstuiver gebruik ik eens om de vier, vijf maand. Ik word met de dag ouder, maar kan nog dagelijks genieten van mijn wandelingen, ’s morgens en ’s avonds.”

Of dit verhaal: “Mijn eerste afspraak, op aanraden van een vriend, was in mei 2006. Sinds ik in de herfst van 2003 was gevallen leed ik aan scherpe, chronische rugpijn en was mijn zaak snel duidelijk: ik kon moeilijk zitten, liggen staan of stappen als ik op die eerste afspraak kwam. Het was een enorme opluchting letterlijk te voelen hoe de pijn verzachtte, meer nog dan bij een massage. Daarenboven, de pijn kwam niet meer zo fel terug en verminderde bij elke sessie. Op een dag legde de therapeut zijn handen onder mijn hoofd gedurende de behandeling en het leek alsof ik beter ging zien. Ik zag voor het eerst de mooie plant die in zijn praktijk stond. Mijn zicht werd breder, ik merkte meer detail op. ‘s Nachts word ik niet meer wakker van de rugpijn en als ik wakker word, kan ik me probleemloos draaien of opstaan om even naar het toilet te gaan en te drinken. De voorbije drie jaar hebben de behandelingen met CST-technieken een heel groot stuk van mijn lichaam opnieuw het nodige comfort gegeven om met volle teugen te genieten van het leven.”

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab