Pijn

Pijn wisselt van persoon tot persoon. Pijn kan verschillend zijn bij jezelf of bijvoorbeeld bij je partner zelfs als het om dezelfde oorzaak (kniestoten, hoofdpijn, een zware zak heffen) van de pijn gaat.

Pijn kan een teken van een beschadiging zijn (ik snij in mijn vinger). Hoeveel pijn je hebt wordt ook bepaald door hoe je gewend bent om met pijn om te gaan. Andere factoren zoals depressie of angst kunnen pijn erger maken.

Je hebt meer last van pijn als deze tot veel beperkingen leidt. Dat vindt niemand leuk, dat voelt niet comfortabel. Pijn kun je niet meten zoals bij koorts. Bij pijn zijn er meerdere factoren aanwezig die de mate van pijn kunnen bepalen en dat is dan ook de reden dat je pijn niet simpel kan meten.

Invloeden vanuit je omgeving, je familie, je werk, je relatie(s), je vrienden, kunnen uitmaken hoe en hoeveel pijn je voelt.

Pijn kan acuut of chronisch zijn. Voelt het aan als een spanning, een scheur, een steek, een gloei, een druk? Chronische pijn heeft gevolgen voor de kwaliteit van je leven. Angst en depressie leiden tot pijn. Dit maakt je onzeker, zo wordt je weer bang, onrustig, depressief. Dit gaat weer leiden tot een verergering van uw pijn. Veel patiënten krijgen te horen dat ze moeten “leren leven” met deze steeds aanwezige pijn. Niet écht een vreugdevol vooruitzicht! Vroeger werd gedacht dat pijn pas na enkele maanden chronisch werd. Onderzoek heeft aangetoond dat er na enkele uren al verandering in de hersenen kan optreden. Na enkele dagen kan een pijn chronisch worden.

Neuropatische pijn is een vorm van chronische pijn waarvan de juiste oorzaak nog niet is achterhaald. Neuropathische pijn reageert meestal niet op de gewone analgetica en niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca.

Oorlog- of verkeerslachtoffers lijden vaak aan fantoompijn. Fantoompijn wordt omschreven als een denkbeeldige pijn die als werkelijk ervaart wordt ondanks het feit dat het pijnlijke lichaamsdeel geamputeerd is. Heel frequent hoor je ook mensen klagen over pijnen waar na menig onderzoek geen enkele oorzaak kan gedetecteerd worden.

Wat is pijn? Pijn is een alarmsignaal. Pijn heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak kàn extern zijn, een hete kachel. Het alarmsignaal vertelt het je en dan haal je je hand van die kachel weg. Meer en meer stellen we vast dat oorzaken intern zijn en niet zo eenvoudig op te sporen. Als je de oorzaak niet kent of vindt en simpelweg het alarm afzet (een pijnstiller neemt), gaat het alarm binnen de kortste keren opnieuw aan. Logisch, zolang de brand niet geblust wordt, blijft het brandsignaal aanslaan.

Als je de oorzaak niet opspoort maar de pijn (het alarm) als een ziekte op zich gaat bekijken, blijft je niets anders dan zwaarder en zwaarder te verdoven tot je je alarm tot absolute gevoelloosheid hebt afgebroken. Ondertussen blijft de oorzaak verder woekeren in je systeem.

Wat er nodig is, is hulp op een dieper niveau om die klachten aan te kunnen pakken en daar is het gebruik van CranioSacraalTherapeutische technieken een uitstekende methode voor. In een behandeling met CST-technieken worden spier- enbindweefselverhardingen en stresspatronen weggewerkt om ruimte te maken en het eigen helingsproces in gang te zetten, onbewust, onvatbaar, onderhuids.

De therapie bestaat uit het zachtjes bewegen van vliezen, weefsels en botten. Deze subtiele beweging zorgt voor ontspanning. Inwendige verklevingen laten los en vastzittende gewrichten versoepelen. Doorstroming komt weer opgang. Pijnklachten verdwijnen en dit gaat op een veel fundamentelere manier dan andere vaak bekendere methodes. De CST-technieken zijn dan ook geen symptoombestrijding maar een grondige verbetering die waardevol en blijvend is.

Er is geen enkele reden om met pijn te blijven leven. Pijn is wél een reden om de oorzaak op te sporen en naar bestvermogen samen te verhelpen.

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab