Kaakgewricht

Wat kunnen cranio-sacraal therapeutische technieken betekenen voor je kaakgewricht en je gebit?

Een anonieme getuigenis:

Sinds een jaar of 3 loop ik met een kaakprobleem dat TMD-of TMJ-syndroom wordtgenoemd. 

Vorig jaar heb ik stappen ondernomen en heb ik bij de tandarts nagevraagd wat ik hiermee moest doen, deze verwees mij door naar een kaakfysio.

Helaas mocht dit niet baten na enkele bezoekjes en werd ik doorverwezen naar een gnatholoog, een tandarts met een kaakspecialisatie. Sinds een jaar kom ik bij hem. Na vele meten en verbieden (geen kauwgom kauwen, geen nagelbijten etc) is er in december besloten dat ik ’s nachts een spalk moest gaan dragen. Om de aantal weken moest dat ding bijgeslepen worden omdat hij niet meer zat zoals het moest. Dit vond de gnatholoog maar vreemd. En tja dan houd je op een gegeven moment vrij weinig over, ja… een spalk met allemaal gaten. Na maanden met dat ding slapen, ging het steeds slechter. De laatste maand zat alles op slot ’s ochtends en kreeg ik dat ding bijna niet meer uit mijn mond. 

Daarom gister de gnatholoog gebeld, hoe nu verder….

Hij verwijst mij door naar de kaakchirurg.

 

Naar geschat lijdt ongeveer twintig procent van de mensen aan een kaakprobleem, slechts vijf procent zoekt hulp. Hoofdpijn of aangezichtspijn wordt meestal afgedaan als spanningshoofdpijn, stress of migraine, zwaardere pijnen vallen onder onbegrepen zenuwpijn. Met al of niet ernstige oorklachten wordt men soms naar een keel-neus-oor-arts gestuurd, waar na onderzoek wordt gemeld dat er niets mis is met de oren of dat ze zelfs uitstekend zijn. Voor nek- en schouderpijnen komt men bij een fysiotherapeut terecht die enkel lokaal behandelt. Helpt er niets, of wordt er echt geen oorzaak gevonden, dan komt het helaas maar al te vaak voor dat de patiënt niet serieus wordt genomen, of zou lijden aan een stress-gerelateerd probleem of komt terecht bij een kaakchirurg

 

Allerlei problemen die verband houden met het kaakgewricht duiken op:

  • Kaakankylose
  • Knarsetanden (bruxisme)
  • Beugelpijn
  • Hoofdpijn
  • Oorontsteking
  • Duizeligheid
  • Ruis of gepiep (Tinnitus)
  • Aangezichtspijn
  • Schouderpijn
  • Rugpijn

 

Hoe een behandeling met craniosacraal technieken verandering kan brengen kan best verteld worden door een tandarts assistent die zelf zo’n vijfentwintig jaren met een kaakprobleem leefde:

Ik ben een tandarts assistent die de laatste negenentwintig jaar in hetzelfde kabinet werkt. Toen ik last begon te krijgen van mijn kaken, werd ik doorverwezen naar een specialist in temporomandibulaire disfunctie oftewel TMD. Hij raadde me aan een spalk te dragen ’s nachts. Na drie dergelijke spalken versleten te hebben, zat ik nog steeds met het ongemak en de pijn.

Ik wist dat er in ons stadje een therapeut was die werkte met CST-technieken. De specialist waar ik bij ging had al enkele van zijn patiënten naar die therapeut doorverwezen. Ik was van plan om er eens naar toe te gaan maar vond blijkbaar niet de tijd om te bellen en een afspraak te maken. Het feit dat ik eigenlijk niks afwist van de craniosacraal therapie, verlengde nog meer het uitstel.

Dan was er een collega, met een afspraak bij die therapeut voor whiplash problemen, die zijn afspraak niet kon nakomen. Ik zag mijn kans, nam zijn afspraak over en ging in zijn plaats hoewel ik geen flauw idee had waar ik me aan kon verwachten.

Bij de kennismaking stelde de therapeut wat vragen, nam enkele notities en vroeg me dan om op de behandeltafel te gaan liggen. Het feit dat ik me niet moest uitkleden of zo, vond ik al goed. Ik verwachtte dat er aan mijn hoofd en schouders ging gewerkt worden. Tot mijn grote verbazing plaatste hij zijn handen op mijn voeten. Ik lag daar te denken: “Ik neem een afspraak voor mijn kaakgewrichtprobleem, wat doet hij in hemelsnaam aan mijn voeten?” Op dat moment bewoog hij zich hoger naar mijn lage rug (de sacrale streek).

Nu kon ik niet anders meer dan vragen wat hij eigenlijk deed. Hij legde me rustig uit dat het lichaam helemaal samenhangt als een geheel. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik niet luisterde naar wat hij zei, ik was druk bezig met zijn volgende beweging te anticiperen.

Na afloop van mijn uurlange afspraak, wist ik niet goed wat er gebeurd was. Hij vroeg me hoe ik me voelde. Ik voelde me niet echt anders. Hij maakte me duidelijk dat omwille van mijn ongeveer vijfentwintig jaar oude dysfunctie, meerdere afspraken nodig zouden zijn.

Ik twijfelde toen heel erg of die behandelingen met CST-technieken wel nuttig voor me waren, maar ik dacht, ik geef het nog een kans. Na meerdere afspraken, begon ik verlichting te voelen in mijn kaakgewricht, in mijn hals en in mijn schouders. Ik droeg niet langer mijn spalk. Zo’n twintig sessies verder, voelde ik echt dat ik er van af was! Genezen!

Ik vertelde het hele verhaal aan mijn werkgever. Wij sturen nu regelmatig patiënten door. Zelden schrijven wij nog bij een kaakgewrichtprobleem het dragen van een spalk voor.

Die therapeut heeft me enorm geholpen en ik vertrouw nu helemaal zijn kunnen, zijn uitgebreide kennis en zijn humor. Zo weet ik nu dat ik voor hem een echte uitdaging was! Ik heb met hem nog afgesproken voor mijn heup en ben er van overtuigd dat het goed komt. Ik sta niet meer skeptisch tegenover de CST-technieken, zelfs al begint het bij mijn voeten!” (CorlysGougeon, Purry Sound, Ontario, Canada)

Print Friendly, PDF & Email
H&H Color Lab